To jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb na świecie. Niestety ma też dużą wadę
Ryby powinniśmy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu, bo zawierają mnóstwo wartościowych składników. Niestety na naszych talerzach wciąż przegrywają z mięsem, które jest u nas najpopularniejszym produktem obiadowym. Jednak nie chodzi tu tylko o smak, ale też o cenę. Ryby w ostatnich latach mocno bowiem zdrożały i przeciętnego Kowalskiego nie stać na ten zdrowy produkt. Jednym z przykładów takiej zdrowej, lecz dość drogiej ryby jest halibut. Kiedyś uwielbiany i dość popularny na naszych stołach, dziś rzadko kupowany. A szkoda, bo ma nam dużo do zaoferowania.
Które ryby są najzdrowsze?
Choć ogólnie wszystkie ryby są bardzo zdrowe, to jednak do tych najwartościowszych zaliczane są tłuste ryby morskie. To ze względu na wysoką zawartość cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na nasz mózg i serce. Zawierają też dużo witaminy D, która z kolei wzmacnia kości, układ odpornościowy i przyczynia się do równowagi hormonalnej. Ryby morskie są też bogate w jod, czyli składnik, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju fizycznego, regulujący przemianę materii i zwiększający zdolność zapamiętywania. Do tłustych ryb morskich zaliczamy m.in.: makrelę, śledzia, łososia i halibuta.
Dlaczego warto jeść halibuta?
Halibut jako tłusta ryba morska, zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Przy okazji ma też mało nasyconych kwasów tłuszczowych, co jest korzystne dla naszego układu krążenia. Poza tym halibut stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego, lekkostrawnego białka. Zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy, co jest ważne dla naszych mięśni i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ta tłusta ryba obfituje też w witaminę D oraz w witaminy B12 i B6. Te dwie ostatnie wspierają działanie układu nerwowego. Poza tym w mięsie halibuta znajdziemy też cenne minerały. Wśród nich jest selen, który ma silne właściwości przeciwutleniające, a poza tym podnosi naszą odporność. Warto też wspomnieć o magnezie, wpływającym na zdrowe mięśnie i nerwy oraz o potasie, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.
Kilka słów o halibucie
Halibut to ryba morska, żyjąca w głębinach zimnych wód Atlantyku i Pacyfiku. Należy do rodziny flądrowatych i ma spłaszczone ciało. Może osiągać gigantyczne rozmiary, bo ważyć nawet do 300 kg i mierzyć do 3 metrów długości. Jednak do sprzedaży przeznacza się znacznie mniejsze, kilkukilogramowe osobniki. Mięso halibuta jest białe, delikatne, zwarte i soczyste. Jego smak jest określany jako łagodny i lekko maślany. Ryba ta doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, grillowania, duszenia i gotowania na parze.